56 киноленти на филмов фестивал в Шумен - Телевизия Шумен
На трети декември е кастингът за филма „Ало”

37 български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще се състои от 28 до 30 юни в Шумен.

В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от Русе, Добрич, Варна, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Белоградчик, Търговище, Каспичан и Шумен. Филмите от чужбина, които ще бъдат представени на форума, са от Черна гора, Великобритания, Нидерландия, Република Северна Македония, Молдова, Словения, Украйна и Русия. Общо над 60 са подадените до началото на тази седмица заявки. 56 от тях отговарят на изискванията в регламента и са допуснати за участие. Филмите трябва да са създадени от непрофесионалисти и да са с дължина не повече от 20 минути.

Богатото тематично разнообразие представя сюжети и истории, свързани с национално-освободителното движение, войните за независимост, места на паметта, фолклорни традиции, имена в българското и световното изкуство и др. Близо 70 са творците на различни възрасти, които ще се състезават в конкурсната програма. Петима от тях ще спорят за приза най-добър филм на млад автор (до 30 години). Популяризирането на фестивала в училищата провокира активното участие през тази година на ученически киноклубове от Шумен, Варна, Стара Загора и Каспичан.

Откриването на Международния фестивал на любителските исторически филми е на 28 юни, петък, от 18.00 часа, в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856“.

Наградиха победителите във фестивала „Кино в длан“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *