83 сигнала за корупция в Шуменско - Телевизия Шумен
полиция

Шуменската полиция е работила по 83 сигнала за корупция за последните 15 месеца. Това съобщи зам.-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Пламен Тодоров. Представители на местните структури на изпълнителната власт и на общините не отчетоха сигнали за корупционни практики.
При проверката на всички получени сигнала за корупция, полицията установила данни за извършени престъпления по 24 от тях. В резултат са образувани 9 досъдебни производства.
„Новообразуваните са 9 броя, неприключените са 7, а приключените са 30. Най-голям дял бележат престъпленията по чл. 311 от НК – съставяне на документи с невярно съдържание от длъжностни лица. Общо са регистрирани 20 такива сигнала“, каза комисар Пламен Тодоров.
Случаите на присвояване са 6, за злоупотреба с власт са 3. Водени са 13 досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите. На ежегодното заседание на Областния съвет за противодействие на корупцията, наличие на такава в държавните институции не беше отчетена.
„През 2023 и първото тримесечие на 2024 година в РЗИ-Шумен не са получавани сигнали за прояви на корупция от служителите на инспекцията“, каза д-р Пепа Калоянова – директор на РЗИ-Шумен.
„Многобройни контролни дейности по всички възможни процеси, включително по издадени удостоверения за осигурителен стаж, проверка на пенсионни преписки за неистински или подправени документи, административните услуги, които насърчаваме да бъдат по електронен път“, каза д-р Емилия Станчева – директор на ТП на НОИ.
Общините в областта също нямат сигнали за корупционни практики на служителите си.
„В основата на този добър резултат са добрите практики, провеждани от администрацията на община Шумен – прозрачност, гражданско участие при вземане на решения за развитието на общината, антикорупционната политика. Въпреки липсата на сигнали, ръководството на Общината не подценява уязвимостта към корупция и провежда регулярни анализи за мерките за борба срещу нея“, каза Христо Павлов – секретар на Община Шумен.
Гражданите могат да подават сигнали за корупция чрез електронните системи на институциите, по пощата и на дежурни телефони.

Корупцията в Шуменско не е видима

Нова експертиза по антикорупционно дело

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *