Археолози алармират за провал на сезона - Телевизия Шумен
Археолози алармират за провал на сезона

За провал на археологическото лято поради липса на целеви субсидии от държавата алармира археологът Николай Овчаров. “Проучванията на древния Мисионис – един от археологическите обекти от национално значение през това лято, стартират благодарение на 40 000 лева, осигурени от община Търговище и при липса на целеви държавни субсидии, спрени от министъра на културата” – обясни Николай Овчаров. От ситуацията са засегнати петте най-мащабни обекта в страната.
”Тази година той ги отказа, каза ни да кандидатстваме през общите програми, общата програма за тази година е за 3 млн. лева, за нея кандидатстват 156 обекта в страната, тоест 156 са одобрени, една елементарна сметка, ако се направи ще видите, че става дума за 10 – 15 000 лева за обект. Пълен провал на археологическото лято. Но дори и тези средства , които той се хвали, че ги е дал – 3 млн. лева, те ще влязат в сила не по-рано от края на този месец, на следващия месец – края на август, началото на септември, а в края на септември започват есенните дъждове”, обясни проф. Николай Овчаров – археолог.
А проучванията на Мисионис показват, че градът е бил изключително богат и важен. Вече са намерени десетки артефакти, а учените са разкрили и мащабна владетелска сграда.
”Сградата до сега сме разкрили две помещения от нея, последните дни засякохме и трето помещение, като проучваната площ е над 160 кв. метра, със сигурност е имало и втори етаж, сградата е изключително добре запазена”, разказа Стефан Иванов – ръководител на разкопките.
Проучванията на Мисионис, с финансирането от община Търговище, ще продължат един месец.

Канделабър от световна величина откриха на Мисионис

Археолози откриха сребърен пръстен от XIV век

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *