Астероид колкото 30 блока лети към Земята - Телевизия Шумен

Огромен астероид лети към Земята и ще може да бъде наблюдаван през почивните дни с малък телескоп или бинокъл. Парчето скала и газове обаче няма да удари нашата планета, а ще премине между нея и спътникът й Луната.
Прелитането на астероид е често срещано, но е рядкост толкова голям да се приближи толкова близо. Учените смятат, че размерът му е между 40 и 90 метра в диаметър или колкото 30 блока като трите високи на Кооперативния пазар в Шумен.
„Допреди няколко дни орбитата му не беше добре уточнена и имаше вероятност той да се сблъска със Земята“, каза доц. Борислав Борисов, преподавател по астрономия в ШУ “Епископ К. Преславски”.
След наблюдението му близо месец тази възможност е напълно отхвърлена.
„Този астероид е доста малък по размери, той няма да може да бъде наблюдаван добре от нашата географска ширина. Когато е най-близко до Земята той ще се наблюдава най-добре от Югозападна Азия. А когато вече ще може да се наблюдава от Шумен, това ще е около 5 часа сутринта, събота срещу неделя, и той ще е сравнително ниско и сравнително слаб, така че с бинокъл няма да може да бъде наблюдаван, дари и с нашия телескоп на Шуменската обсерватория трудно ще бъда наблюдаем“, разясни доц. Борислав Борисов.
Астероидът няма да се върне по нашия път до 2026 г.

Ученици с изложба за Слънчевата система

Започнаха инициативите за Деня на Земята

Частично слънчево затъмнение

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *