Баба Айше от село Иглика навърши 102 години - Телевизия Шумен
Баба Айше от село Иглика навърши 102 години

Баба Айше Халилова Османова от село Иглика, община Хитрино, област Шумен, навърши 102 години. В понеделник юбилярката получи поздравления лично от името на кмета на община Хитрино Нуридин Исмаил, поднесени от зам.-кмета Илхан Ахмед и от директора на дирекция „Образование и култура“ Сениха Сали. Юбилейната торта, кошницата с цветя и плик с паричната награда, бяха дарени в присъствието на най-близките на баба Айше. “Цял век житейски път сам по себе си е повод за гордост и житейска радост. Пожелавам Ви да се радвате на здраве и благоденствие. Изпращайте всеки един ден с удовлетворение и душевен мир и посрещайте новия с надежда за нещо по-хубаво“ – каза в обръщението си Илхан Ахмед – зам.кмет на община Хитрино.
Баба Айше Халилова Османова е родена на 10.04.1920 г. в заможно семейство в село Черноглавци, община Венец, област Шумен. Съдбата, на 16 – 17 години я събира с Хюсеин Мехмедов Османов от село Иглика. Майка е на четири деца – Назмие, Рида, Кямил и Кемиле. Столетницата се радва на 8 внуци, 12 правнуци – всички от родата над 26 на брой. Въпреки напредналата си възраст тя ги знае всичките. Гордее се с внука си Метхан – вече седем мандата кмет на село Иглика. Сега живее при сина си Кямил. Животът й минава в кърска работа на полето в ТКЗС – Иглика и Захарен чифлик в село Царев брод. „Сеехме захарното цвекло по нивите, много работехме, тогава нямаше такава техника, всичко на ръце“- казва баба Айше. На 55 години навършва пенсионна възраст и въпреки къртовския труд по полята получава тогава 30 лева пенсия. Това става в далечната 1975 година. Не се сърди, че толкова малка й е била пенсията. Казва, че в родата им има дълголетие – кака й е починала на 102 години.
Дъщеря й Кемиле с гордост разказва: „Мама доста се труди. Болестите не я преклониха. Въпреки това тя не престана да работи. Сега е при брат й Кямил в къщата на баща им Хюсеин Мехмедов Османов, който братята са прехвърлили върху него. Мама се чувства добре в собствената си къща който са градили заедно със съпруга си през годините. Ние сме почти всики ден при нея, не я изоставаме. Но тя няма нужда от нас. Самообслужва се сама, ходи до тоалетната и мивката сама. Само брат ми Кямил сутрин пали печката да и е топло в стаята. От известно време дават и безплатна храна по програмата за храни финансиран от фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Много умееща е мама и беше много трудолюбива, каза в заключение дъщеря й Кемиле.
„Никога не съм мислила, че ще заживея над стоте години. Благодаря на всевишния за спокойния живот през годините. На какво се радва най-много – попитахме столетницата? Това което всевишния Аллах ни е дарил. Благодарен съм на Аллах, че ме дари с 4 деца, които една лоша дума не са ми казвали през годините, никога не са ме нагостявали с празни ръце. Всеки байрам всички ме посещават, което ме радва много. Вече родата стана доста голяма – деца, внуци, правнуци. Внуците и правнуците са ми много мили. Много помагах на децата си при отглеждането им затова са толкова мили сега. Дълголетието си дължа на труда и вечното движение. Едно време нямаше коли – ходехме пеша от село Иглика до родното село Черноглавци. Често ходех пеша и до село Каменяк, където имах сестра Фатме. Тя почина преди години, сега синът й Себайдин Ахмедов често ме наобикаля“ – каза още баба Айше Халилова Османова.
На тържественото честване на 102-годишнината присъстваха деца, внуци и роднини от село Иглика. „Благодаря Ви за всичко. Само добро да има за всички, мир и благодат“, каза баба Айше, развълнувана от голямото внимание на всички към юбилея й.

Текст и снимка: Салим Салих

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *