Български астрономи на форум в Шумен - Телевизия Шумен

Седемнадесетата Национална конференция на българските астрономи беше открита в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Тя е посветена на 25-годишнината от създаването на Шуменския астрономически център „Проф. Владимир Шкодров“.
Над 30 учени – астрономи от цялата страна присъстваха на откриването на XVII национална конференция на съсловието. Тя се провежда в Шумен заради четвъртвековното съществуване на Шуменския астрономически център „Проф. Владимир Шкодров“. Официалните гости поздравиха участниците.
„Община Шумен с необходимото внимание се отнася към работата на колегите от нашия Шуменски университет. Пожелавам Ви да бъдете здрави, успешни и с много усилия и упорство да постигате тези научни постижения, които да бъдат в интерес на обществото и на човечеството като цяло“, каза в словото си кметът на Шумен проф. Христо Христов.
„Ще ви разкажа една история за Талес, философ и астроном, който е доказано е забогатял от собственият си ум. Гледайки към звездите, разбрал, че ще има хубава реколта от маслини и наел всички места, в които се преработват маслините в зехтин. Всеки един гражданин на хубавия гр. Милет трябвало да ходи при него и да му плаща за това. Талес забогатял и това е примерът как с наука може да се отиде напред, нагоре, и да се забогатее между другото, което Ви го пожелавам“, с тези думи се обърна към участниците в конференцията областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев.
Поздрав към участниците поднесе и ректорът на Шуменския университет.
„Настина с гордост и с радост сме събрали на това събитие, тъй като 2024 година е крайъгълен камък за астрономите от Университета, знаете че честваме 25 години от Астрономическия център на Шуменския университет. Днес колегите астрономи от Университета продължават тази традиция. Залог за успешната реализация на целите на Астрономическата обсерватория е високо квалифицираният екип от учени и докторанти, които работят в областта на астрономията и чиито научни постижения са публикации, които са отразени в едни от най-престижните научни списания по света“, каза в приветствието си проф. Наталия Витанова.
Сред участниците в научния форум е и директорът на най-голямата у нас астрономическата обсерватория в Рожен – проф. Евгени Семков, който представи и най-новите снимки на ултрамодерния телескоп, с диаметър на огледалото един метър и половина. Според него шуменската обсерватория е напълно конкурентна с новите си роботизирани телескопи.
„Ние работим много добре с колегите от шуменската обсерватория. Даже мога да се похваля, че доц. Сунай Ибрямов е мой докторант. Надявам се да има още студенти, които имат желание да работят, както тук в шуменската обсерватория, така и да идват при нас на Рожен“, заяви проф. Семков.
Нито един доклад изнесен на конференцията няма да пропуснат студентите второкурсници Сибел и Юсуф. Двамата са първи братовчеди и решили заедно да станат астрономи.
„Гледахме към небето, звездите гледахме, по малко, по малко, и като завършихме решихме това да продължим“, разказа за интереса към астрономическата наука второкурсникът Юсуф Мехмед.
Всички, подкрепили дейността на шуменския астрономически център, получиха почетни юбилейни плакети с благодарност.

Астрономическият център в Шумен на 25 години

Роботизиран телескоп вече и в Шумен

Следим космически боклук от Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *