Българският мед залежава по складовете - Телевизия Шумен

Все повече пчелари се отказват от занаята заради ниската изкупна цена и вносния мед. Проблемите се задълбочават и заради икономическата ситуация, а държавата не субсидира бранша достатъчно.
Вносът на мед доведе до това, че тонове мед, произведен от български пчелари, залежава по складовете. Изкупните цени са изключително ниски, като за килограм се плаща около 5 лева. Пчеларите не могат да оцеляват и това води до катастрофално намаляване на пчелните семейства.
„Докато не се изкупи този мед и то на цена, каквато би трябвало да е 3 -4 пъти по-висока от предлаганата в момента, ще има голям отлив от пчеларството. Масово пчелари ще тръгнат да изнасят пчелините си в планински райони, в НАТУРА 2000, където ще има някакво подпомагане, но с това ще страда селското стопанство и на практика добивите от земеделските култури“, каза Даниела Челебиева – Съюз на българските пчелари – Шумен.

 

Проблемите се задълбочават, браншът се оголва, а реколтата български мед намалява всяка година. Според пчеларите, политиката на Европейския съюз трябва да е насочена в подкрепа първо на държавите от съюза. Да се налагат мита на вноса от други страни. Затова вече 20 години пчеларството в България е в упадък. Явно видима вече е и тенденцията пчелите постепенно да изчезват.
„Намаляват, намаляват. Не знам от какво е, но, както е казал Айнщайн: като изчезнат пчелите, след 4 – 5 години няма да има живот. Много трудно се справяме, не знам до къде ще продължим, до кога“, каза Хакъ Шукри от Съюза на българските пчелари – Шумен.
За да не се случи необратимото е нужна адекватна държавна политика, смятат пчеларите и призовават всички ние да хапваме редовно мед, защото българският мед лекува.

Празник на пчелите и меда

Помощ за земеделците

“С пчели и мед”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *