Без инсталация за отпадъци край „Мътница“ - Телевизия Шумен
Без инсталация за отпадъци край „Мътница“

Край „Мътница“ няма да има инсталация за преработка на отпадъци. Инвеститорите ще търсят друга площадка, вероятно отново в региона. Това обявиха представителите на фирмата пред контролни институции, общински съветници и жители на кварталите „Мътница“ и „Макак“. Срещата имаше за цел да изясни технологията за преработка на опасни отпадъци, нефтопродукти и автомобилни гуми.
“Тук няма изобщо никакъв такъв процес на изгаряне. Единственото нещо, което изгаря е дизелът в горелката. Имаме индиректно загряване. Всичко ще бъде изцяло прозрачно и аз не виждам някакво притеснение от гледна точка на това, че има емисии във въздуха”, обясни Румен Григоров, консултант на инвеститора.
Обясненията, които консултантът даде далеч не удовлетвориха участниците в срещата. Оказа се, че дори за експертите на екоинспекцията има твърде много неясноти.
“Говори се първоначално за нещо за третиране на отпадъка по този начин, след това се включват и третирането на гуми. Не е ясно, сега и от обяснението, което казахте, гумите ще идват цели или предварително ще бъдат третирани”, посочи инж. Димо Бодуров, директор на РИОСВ-Шумен.
Некоректно представена информация видяха и жителите на кварталите „Мътница“ и „Макак“, до чиито домове инвеститорите искат да топят отпадъци. Например, имали намерение да ползват вода от ВиК мрежата, а „Мътница“ ползва собствен, временен сондаж.
“След това казвате, че ще зауствате в канализационната система на Шумен. „Мътница“ не е свързана с канализационна система”, каза на срещата Полина Рачева – жител на кв. „Мътница“.
След като получиха информация, която оказа се, нямали, инвеститорите заявиха, че ще търсят друга площадка за инсталацията си.
“Ще изберем някои друга, за която няма да има проблем. В Промишлената зона, да”, заявиха управителите на фирмата-инвеститор.
А иначе, технологията била съвсем нова и такава инсталация не можела да се види никъде в страната.

“Мътница” против инсталация за отпадъци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *