Безработицата в област Шумен - под 8 процента - Телевизия Шумен
Безработицата в област Шумен падна под 8 процента

Безработицата в Шумен падна под 8 процента през юни, сочат данните на Бюрото по труда. В края на първото полугодие регистрираните безработни са 5553, като спрямо месец по-рано равнището на безработица е намаляло с 0,7 процентни пункта до 7,3 процента. В сравнение с юни миналата година спадът е с 1,6 процентни пункта, като данните показват, че са едно работно място в региона през шестия месец на 2022 година са се конкурирали средно по петима души без трудова заетост.
В град Шумен броят на регистрираните безработни през юни е 1 224, с 68 по-малко спрямо предходния месец. Равнището на безработица в града е 2,7 процента, с 0,5 процентни пункта по-ниско спрямо година по-рано.
3 219 безработни лица в област Шумен са постъпили на работа през първото полугодие на 2022 година. Само през месец юни в трудова заетост са устроени 968 безработни. Делът на реализираните на първичния трудов пазар е 81 процента. През месеца в трудова заетост са устроени 139 младежи на възраст до 29 години, както и 262 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над една година).
В бюрата по труда в областта са заявени 1093 работни места, от които 993 на първичния пазар. По програми и мерки за заетост от Закона за насърчаване на заетостта са обявени 60 работни места, а по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са обявени четири работни места.

Равнището на безработица в Шуменско – без промяна

Обучения за безработни

8% е безработицата в Шуменско през април

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *