Болните от грип се увеличават - Телевизия Шумен
лекар доктор преглед грип болни

Повече от час Марияна Маринова и внучка й Павлина чакат пред лекарския кабинет в шуменската поликлиника за преглед. Детето е с температура и грипоподобни симптоми.
”С температура и хрема е детето от вчера, два дена, втори ден днеска – Притеснени ли сте? – Ами, да за да идвам на преглед, да се изпише антибиотик, иначе”, каза Марияна Маринова.
В лекарските кабинети огромната част от пациентите идват за преглед именно с грипоподобни оплаквания.  Такъв е и поредният случай в кабинета на д-р Миглена Илиева.
През последната седмица броят на пациентите, преминали през кабинета, рязко се е увеличил.
”Оплакванията са едни и същи, страшно много народ има. Реално работим по 7-8 часа на ден, преглеждаме по 50 човека най-малко, предимно ученици и от детските градини, много болни с грипоподобни оплаквания”, каза д-р Миглена Илиева – общопрактикуващ лекар.
Важно е пациентите да проследяват състоянието си и да знаят какви са най-честите симптоми при грип.
”Висока температура, много силни болки в гърлото, обща отпадналост, просто се чувстват много зле, трудно стават, с температури високи, два – три дни, четири поддържат много високи температури. Не е препоръчително още първия ден веднага да отидеш на лекар, но опитват със симптоматични лекарства, инхалации – Това ОК ли е? – Това е ОК, първите един-два дни може да опиташ сам, но след втори ден ако поддържаш температура, необходимо е веднага да се обърнеш към лекар”, посъветва д-р Миглена Илиева.
Според последната, седмична справка на шуменската здравна инспекция, броят на болните от грип в областта е 168 души на 10 000 население, а това все още е далеч от стойностите за епидемия.

Слабо повишаване на заболелите от грип

Ваксините против грип вече са по аптеките

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *