Бонсай градината в Шумен приема посетители - Телевизия Шумен
бонсай

Бонсай градина – Шумен и през настоящия сезон ще посреща посетители. Градината, ситуирана в комплекс къща Авшарян, се подготвя за пролетния и летен сезон
Радко Колев е един от малкото бонсай художници в България и създател на шуменската бонсай градина, разположена в музеен комплекс къща Авшарян. От години той полага грижи за бонсай дърветата, за да може всеки желаещ да се запознае с красотата на това древно китайско изкуство, възникнало преди около 4000 години.
„Изкуството бонсай прилича много на изкуството скулптура, само че този, който се занимава със скулптура, взема някакъв материал, да речем камък, започва да го работи и след известно време казва: Аз съм готов със скулптурата. Но той повече не работи по нея, разликата между скулптурата и бонсая е, че произведението няма как да бъде завършено, защото дърветата са живи“, каза Радко Колев.
За да бъде придадена определена форма на дървото бонсай или да се направи определен стил е нужно много търпение и работа, като пролетта също е сред важните периоди.
„Тази година реших, че е по-добре градината да бъде подредена по видове. Тя вече е 9-та година тук на това място. Където намеря място там ги слагам, без да са разделени по видове, на едно място са джанките, на едно място са ацерите, брястовете, келевите габъри, липите и така нататък и така нататък“, обясни Радко Колев.
Над 300 са дърветата, за които Радко Колев полага доброволна грижа, а за да стане някое от дръвчетата бонсай понякога са нужни години, но всяко едно заслужава внимание и уважение, защото е знак както за величието на природата, така и за нейните малки, но невероятни красоти.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *