Борба срещу диабета - Телевизия Шумен

Световен ден за борба с диабета отбелязваме на 14 ноември. Регионалната здравна инспекция в Шумен е предприела съвместна инициатива със здравните медиатори в общините. Целта е подпомагане всички, които са в неравностойно положение, както и превенция, ранна диагностика на захарен диабет и правилен контрол на заболяването.
Гюлтен Али е на 46 години от село Ивански и страда от захарен диабет. За заболяването си разбрала случайно. Не си следила кръвната захар, въпреки че майка й имала същата болест.
„Стана ми лошо. Ходих на лекар. Там направиха изследване – захарта ми беше 17. Изведнъж. И тогава ми казаха, че съм получила инфаркт“, разказа Гюлтен Али.
Гюлтен е една от 443 000 българи болни от неинсулинозависим диабет. Тя няма от къде да търси информация за живот с диабет. За това разчита на личния си лекар и здравният медиатор в селото.
„Ами когато много от тях покачват много високи стойности. Понякога се налага да викам и Спешна помощ. Някои от тях не могат да си измерват и всеки ден кръвната захар, ето една от клиентките днес оплака, че не може да си намери необходимите лентички за своя апарат“, обясни Ирина Илиева, здравен медиатор.
Над 50 души се срещнаха с Ирина, за да им бъде измерена кръвната захар.
Здравният медиатор измерваше нивата на кръвната захар безплатно на всеки желаещ да се провери.
„За моя голяма радост днеска не се установи, въпреки, че и на гладно тази сутрин мерих на доста, около 30 души кръвната захар, но няма такива обезпокоителни стойности“, каза още Ирина Илиева. С диабет тип 2 са 8,3% от населението, сочат данните от Националната програма по превенция на хроничните незаразни болести. Тъй като диабетът е лечим е много важен контролът на кръвната захар.

Седмица за борба с туберкулозата

Отбелязваме Деня за борба с раковите заболявания

Заедно срещу рака на гърдата

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *