Част от жителите на Мадара са против смяната на община - Телевизия Шумен
Част от жителите на Мадара са против смяната на община

Жителите на Мадара днес гласуват дали селото да напусне община Шумен и да се прехвърли към Каспичан. Част от избирателите са против промяната. “Не зная какво ще търсят от по-малка община, какви средства ще им даде. За оплакванията на кмета за почистването, за това той сам трябва да си организира нещата. Просто е немислимо. Това е свързано, ако преминем към друга община, със смяна на лични документи, на талони на коли, което е проблем. Това нещо не е разяснено достатъчно на хората”, каза Стефка Димитрова, жител на село Мадара. “Не сме съгласни към Каспичан да ходим. Нито удобство, нито превози. Ние сме стари хора – за болница да отидеш у Нови пазар, ни таксита, ни влакове”, изрази мнение Йордан Йорданов. “На Шумен като отидем има превоз, има всичко. Отиваш един път и си свършваш петдесет неща, няколко неща наведнъж и се връщаш”, коментира Снежана Иванова. “Хората се възмущават, защото трябва да се отиде за някои работи в Шумен или в Каспичан, то вече няма значение. Мадара мина към Шумен заради болницата и ни обещаха тогава, че 16-ти номер ще върви до Мадара, но 16-ката стигна до Царев брод, не и до Мадара. Община Каспичан е икономически по-стабилна от Шумен. Колко предприятия работят в Шумен, колко в Каспичан?”, изрази мнение Румен Георгиев.
Според кмета на селото Неделчо Неделчев има вероятност вотът да бъде компрометиран. “Първо бюлетините не са номерирани и представляват едно бяло листче с въпроса само и с две квадратчета. Нищо повече, тоест всеки може да си ги отпечата, да ги сложи в плика. Пликът е също обикновен пощенски плик. Второто нещо, което забелязах и се оказа, че не е извършено както трябва по Изборния кодекс, това е, че секционните комисии нямат печати. Това е едно задължително условие по Изборния кодекс. И третото нещо е, че секционните комисии дават една бюлетина, както казах – без номер, без нищо на избирателите и празен плик, без да се подпечатва тази бюлетина”, каза Неделчо Неделчев.
Изборният ден ще приключи в 20 часа. Право на глас имат 904 души. А за да бъде зачетен референдумът трябва да гласуват 40% от правоимащите.

Референдум решава бъдещето на село Мадара

Малко над 12% избирателна активност на референдума в Мадара

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *