Чешмичките пак страдат от вандалите - Телевизия Шумен

15 градски чешмички работят в момента в Шумен. Намират се основно в централната част, тъй като в кварталите са обект на вандализъм.
Пореден ден Шумен е в плен на нетипично високи за периода температури , заради които метеоролозите издадоха жълт код. Съвсем естествено най-търсена е водата.
На детска площадка в кв. „Тракия“ чешмичката не работи от години, защото вандали изкъртили кранчето и натъпкали тръбите с пясък и камъни. Днес общински служители се опитаха да я ремонтират.
В кв. „Боян Българанов“ ще бъдат направени опити да се възстанови поне една от умишлено повредените две чешмички. На водната каскада до Младежки дом няма да се радваме скоро.
„Много вода се губи, загубите са големи – средно около 40 кубика на денонощие вода, чешмяна вода, което може да се сметне колко струва на Общината. Към момента е спряна каскадата и ще се обследва да се види къде се губи водата и ако може да се отстранят повредите, за да я няма тази загуба на вода, защото на месец това са около 1 000 кубика при цена 5-6 лева“, обясни Сергей Стойков, директор на Общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“.
Поради същата причина и това лято няма да се разхлаждаме на каскадата с видрите на централната градска алея. Там загубите са по 10 кубика вода на денонощие.
„Там е също чешмяна вода от ВиК инсталацията. Водата, която излиза и ги полива след това заминава в канализацията. Евентуално при ремонта на централна градска част да се помисли да се направи с оборотна вода, тоест една и съща вода да циркулира“, допълни Сергей Стойков.
Само няколко са останалите в града фонтани. Те засега работят и предлагат хладина на шуменци.

Пускат поетапно фонтаните и чешмите в Шумен

Пуснаха водната каскада

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *