Честваме 3 март – националния празник на България - Телевизия Шумен

Празнуваме 146 години от Освобождението на България. Чествания на националния празник – 3 март ще се проведат в Шумен и региона. По програма честванията на Трети март в Шумен започват в 10:30 ч. в храм „Свето Възнесение Господне“. Общинската администрация кани жителите и гостите на Шумен да посетят експозиция на исторически оръжия, организирана от СНЦ „Жива история“, която ще бъде подредена пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Във фоайето на театъра ще бъде разположена изложба от детски рисунки на ученици от НУ „Княз Борис I” и НУ „Илия Рашков Блъсков“. От 12:00 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще започне празничният концерт под надслов „Наследници на безсмъртни имена“. Входът за зрители е свободен.
Кулминацията на честванията е тържествената заря-проверка от 18:30 часа, която ще се проведе на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци.
По пешеходната зона на бул. „Славянски“ от 10:00 часа до 20:00 часа ще бъде подредена изложба-базар на Регионалната занаятчийска камара в Шумен.
В Шумен и селата на общината, от 9:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред всички паметници и паметни плочи на видни възрожденци и загинали за Освобождението на България.
Във Велики Преслав тържественото отбелязване на националния празник ще започне в 11:00 часа с церемония по поднасяне на венци и цветя пред Войнишкия паметник, а от 13:30 часа на централния площад жители и гости на старата столица ще могат да видят живи картини от събитията отпреди 146 години, които ще бъдат пресъздадени във военноисторическата възстановка „Освобождението на Велики Преслав“.
В Смядово честванията на 3 март ще започнат от 10:30 часа на централния градски площад с церемония по поднасяне на венци и цветя, а празничната програма ще продължи с концерт на Володя Стоянов и детския танцов състав към Народно читалище „Братство – 1860”.
Националният празник ще бъде отбелязан във всички общини в региона.
В празничния ден Телевизия Шумен ще предава на живо тържествата в Шумен, с преки включвания от 10:30 часа, 12:00 часа и 18:30 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *