Читалищата в селата Енево, Зайчино ореше, Памукчии и Стан ще обновят носиите си с безвъзмездна финансова помощ - Телевизия Шумен

Община Нови пазар подписа договор на 29.02.2024 г. по проект ,,Създаване на местен туристически продукт, свързан с местното наследство, изделия и храни“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ „Нови пазар – Каспичан“ и е с наименование: “Вшити традиции – наследство за бъдещето”.
Безвъзмездната стойност на проекта е в размер на 27 934 лв.

Проектното предложение включва закупуване на женски и мъжки северняшки носии, детски северняшки носии за момичета и момчета, мъжки коледарски носии и елемент от мъжка коледарска носия – ямурлук.

Главна цел на проектно предложение е опазване, укрепване и развитие на селското културно наследство, популяризиране на коледната обредност по нашите земи, възраждане на местния фолклор и предаваните от векове традиции и бит в Община Нови пазар чрез възраждане и създаване на приемственост между поколенията на различни аспекти от културното наследство.

Закупените носии, ще са за фолклорните състави, развиващи своята дейност към НЧ „Васил Левски-1895“, с. Енево, НЧ „Христо Ботев-1922“, с. Зайчино ореше, НЧ „Просвета-1919“, с. Памукчии, НЧ „Просвета-1924“, с. Стан от община Нови пазар, които ще носят на техните участия във фолклорни събори, конкурси и фестивали от региона.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *