Църквата отбелязва успението на Св. Иван Рилски - Телевизия Шумен
Православната църква почита Григорий Богослов

На 18 август православната ни църква отбелязва смъртта (Успението) през 946 година на Св. Йоан Рилски. Преподобни Иван Рилски Чудотворец, е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и за най-популярния български народен светец лечител, основател на Рилския манастир през Х век.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. Св. Йоан Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.

Народната медицина препоръчва при продължителна болест да се направи служба пред мощите на светеца в Рилския манастир.

18 август е определен за Ден на миньора и не случайно е избран за професионален празник на миньорите. В житието на светията е описано, как подслон му дават семейство рудари и така го спасяват от разбойници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *