Д-р Стоян Тодоров: Болниците са натоварени заради липса на организация - Телевизия Шумен
Д-р Ст. Тодоров: Болниците са натоварени заради липса на организация

Все още липсва организация в процеса на работа в болничните заведения. Това заяви д-р Стоян Тодоров, който повече от година ръководеше едно от ковид отделенията в шуменското лечебно заведение.
„Ако имаше по-добра организация, болниците ни нямаше да са толкова натоварени. Освен това в болницата постъпват вече много тежко увредени хора, с всички усложнения. Трябва да се започне от там, че това е едно вирусно заболяване, че първите 10 дена е вирусната фаза. И особено в първите 5 дена се третират хората с противовирусни медикаменти, то няма да влезе човек във втората фаза на ревматизма, където са усложненията. Това са тежките пневмонии, с тромбози, това са сърдечните инфаркти, мозъчните инфаркти и нямаше да има такава смъртност “, каза д-р Стоян Тодоров.
Д-р Тодоров допълни,че трябва да има ясни указания за действия в доболничната помощ.
„Къде в тези ковид зони са противовирусните медикаменти, тях ги няма. Де факто в ковид зоните се лекува с кортизон и антибиотици, т.е. втората фаза. Ние нямаме превенция. Спрямо превенцията се разчита изцяло и само на ваксините, за мен това е непълно“, каза още д-р Тодоров.
Този вариант на коронавируса засяга най-вече младите и непреболедувалите вируса.
„Всички медикаменти, които помагат, те все още не са преминали през необходимите срокове за наблюдение. Аз, като главен изследовател, ви гарантирам, че минимум 5-6 години са необходими, за да може едно лекарство да бъде описана цялата му листа както преимущества, така и странични ефекти. Затова слагам под един знаменател медикаментите, които могат и помагат при лечението на ковид, но те не правят това на 100%“, обясни д-р Тодоров.
В момента в ковид отделенията на многопрофилната болница в Шумен са настанени 144 пациенти. Сериозен ръст е отчетен в броя на ваксинираните в четвъртък. 617 желаещи са се имунизирали вчера в областта. Досега приблизително толкова хора се ваксинираха за седмица. „Зелените коридори“, организирани от здравната инспекция, ще работят и тази събота и неделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *