Деца се включиха в инициативите за Седмицата на гората в Смядово - Телевизия Шумен

Най-малките жители на Смядово се включиха активно в инициативи за Седмицата на гората. Нов авторски урок представи пред децата от детска градина „Маргаритка“ Александрина Карева от Държавното горско стопанство – Смядово. Това е второто занятие с книжка и различни игри, което е разработено от младата педагожка, като забавния урок наблюдаваха специалисти по горска педагогика от Североизточното държавно предприятие и от шуменското Горско стопанство. Най-малките приятели на природата научиха как се залесяват дръвчета, какво е нужно за да растат и какви грижи полагат лесовъдите за гората. Децата поставиха в саксия няколко семенца от различни дървета, като обещаха да ги поливат, а през следващата година да ги залесят в парка. С интересна игра за тревите и храстите, които пречат на дръвчетата да растат Александрина Карева обясни на малките ученици защо без горските няма как да се появи нова гора. По време на урока малчуганите научиха кой гаси пожарите в горите, къде може да се пали огън и защо пламъците извън огнищата могат да унищожат цялата гора. С игри за животните децата преговориха и други важни теми свързани с почистването на горите и подхранването на дивеча през зимата. По-късно малките ученици с интерес наблюдаваха залесяването на 50 фиданки в парка пред детската градина. В акцията се включиха лесовъди от териториалното поделение и служители на община Смядово.
В ДГС-Смядово откриха Седмицата на гората ден по-рано. Много деца от града и родителите им се включиха в потушаване на огън с гръбни пръскачки и тупалки, и залесяване на дръвчета от различни видове. От стопанството бяха подготвили и изложба с рога, като експертите обясниха на децата защо животните сменят рогата си и през кой сезон. В края на деня малчуганите и горските разселиха заедно фазани в землището на Смядово, което се оказа изключителна атракция за всички.
Проявите за Седмицата на гората в ДГС-Смядово ще продължат със залесяване на 15 декара нова гора, като в кампанията ще участват служители на РДГ-Шумен и СИДП.

Залесяване за Седмицата на гората

Уроци за гората с най-малките приятели на природата

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *