Деца се запознават с живота на военния - Телевизия Шумен

Деца от Детска градина “Пчелица” започнаха подготовка за участие във военни ритуали. Първите занятията се проведоха на
плаца на Военния факултет, а курсанти учиха малчуганите на строеви навици. Малчуганите ще вземат участие в церемонията по откриване на военния паметник в село Зайчино Ореше на 2 юни и дотогава трябва да научат елементарни строеви команди.
“По инициатива на детска градина “Пчелица” бяхме приятно изненадани, че те искат да възпитат своите деца в патриотично възпитание и посетиха първо нашата експозиция”, каза деканът на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров.
За децата има специални военни униформи, които им предоставя военният факултет в Шумен.
“За нас това е новост, това е интересно, а в същото време децата ги привлича и самата униформа, защото когато им обясняваме за символите на униформата и това, че на ръкавчето е ликът на Васил Левски, това също е вид родолюбие и вид патриотизъм”, посочи Иванка Рачева, старши учител в детска градина “Пчелица”.


При тези занимания за децата се грижат и психолозите на двете учебните заведения.
“Тук нещата се случват през подражанието, нали това, което е за болшинството от това поколение, да имат поне вътрешно усещане за това да си войник, защото си спомняте навремето как всички говореха: “Ти ще ставаш войник!”, особено на момченцата: “Не трябва да плачеш, когато си обелиш коляното”, и се карахме на пясъчника кой да бъде командир”, каза доц. Виктор Добрев, психолог в шуменския Факултет на Националния военен университет “Васил Левски”.
А децата истински се забавляваха на военния плац.
Заниманията на курсантите и децата ще продължат два пъти седмично до 2 юни. “Самите команди не са сложни, но те са деца и вниманието им не се задържа на едно място, и е трудно да им задържим вниманието”, обясни Петър Здравков, курсант във Военния факултет.

Военно-историческа експозиция отвори врати

Военни формирования отварят врати за 1 юни

Военни и ученици заедно в Смядово

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *