Деца станаха бързи герои - Телевизия Шумен

Деца от Начално училище “Княз Борис I” станаха бързи герои. Те бяха обучени как да разпознават симптомите на инсулт и къде да потърсят помощ. Проектът обхвана над 2000 деца в община Шумен.
Разпознаването на симптомите на инсулта и бързата реакция могат да спасят човешки живот. Децата от шуменското училище “Княз Борис I” вече знаят какво трябва да направят в случай на спешност – да се обадят на 112.
Програма “Бързи герои 112” е европейски проект. Вече любимият на децата Супер екип, начело с малкия Тими, показа на малчуганите, че е по-силен от болестта, ако реагира правилно – при симптоми на инсулт – бързо обаждане на спешния телефон.
“Информацията, която е поднесена, тя е достъпна за децата. Възприеха я с любопитство и с интерес, и много отговорно. От малки да осъзнаят своята отговорност като членове на нашето общество, да помагат на най-големите около себе си”, обобщи ползите от обучението на най-малките началният учител Десислава Тодорова.
В община Шумен обучението на най-малките е по инициатива на невролога д-р Ивайло Петров.
“Покрай едно дете можем да обучим още четирима възрастни – родителите, дядовците и бабите. Още повече, че това е най-опасната възраст – техните баби и дядовци най-често могат да получат мозъчен инсулт и много често те са първите свидетели на тези симптоми. И е много важно много бързо, веднага да бъде отреагирано”, каза д-р Ивайло Петров.
За приноса си и за десетките спасени животи д-р Петров беше награден с грамота “Бърз герой” и бутилка за вода за времето, в което спортува.

Бързи герои 112 идват в Шумен

Образователна програма за инсулт

Днес е Световен ден за борба с инсулта

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *