ДЛС “Паламара” на 90 години - Телевизия Шумен
паламара

90 години от създаването на Ловно стопанство “Паламара” отбелязват настоящи и бивши служители. Води началото си от 1932 година, когато е била ловен развъдник за благороден елен, създаден от цар Борис III.
Едно от най-елитните ловни стопанства у нас навърши 90 години от създаването си. През годините ловната резиденция е посрещала всички български президенти и редица партийни лидери.
Разположено на площ от над 17 000 хектара, стопанството е изиграло ключова роля за запазване и възстановяване на популацията на благороден елен в национален мащаб.
„Двете стопанства – Паламара и Шерба са местата, от където тръгват голяма част от елените, които са разселвани из цяла България, включително и в други страни. Генетично наследство носят елените на Централен Балкан, едно стопанство като Лъгът. Елени са получавани от тук и в Родопите. И може да се каже, че тези две стопанства са родоначалник на хубавия генофонд, който имаме в цяла България“, каза Цветелин Миланов – директор на ДЛС “Паламара”.
Тази година “Паламара” има най-много заявки за ловни излети в национален мащаб – до момента са заявени над 40. От десетина години има обособен нов ловен район, в който се развъжда и муфлон и елен лопатар.
„С малки изключения, може да се каже, че разполагаме с основния запас от видове за България, ловни видове говоря, от едър дивеч“, разясни Юлиан Будаков – зам.-директор на ДЛС “Паламара”.
Стопанството успява да спечели десетки златни медали, като трофеи, добити в „Паламара“, красят колекциите на известни ловци по цял свят.

Отбелязват 90 години от създаването на ДЛС-Паламара

Главният редактор на немско ловно списание гостува в „Паламара“

7 500 домакинства от Североизтока получиха заявените дърва за огрев

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *