Еньовден е! - Телевизия Шумен

Десетки шуменци посрещнаха изгрева навръх Еньовден с надежда за здраве и браха билки по росата, с които да намерят изцеление. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето „трепти“, „играе“, а който види това, ще бъде здрав през годината.
„Всяка година от последните три идваме. Изключително емоционално, зареждащо, страхотен празник. Шуменци трябва да го празнуват, защото имат уникално място, където да срещнат слънцето“, каза проф. Соня Тончева от шуменския филиал на Медицинския университет във Варна.
Изгрева на Шуменското плато посрещна и екипът биолози на Шуменския университет.
„Ще ги ползваме сега срещу насекоми например – лавандулата, а другото ще бъде за украса“, обясни за билките деканът на Факултета по природни науки проф. Цветеслава Игнатова – Иванова.
След като си набраха букетчета с лековити треви всички се включиха в празника, организиран от Природен парк „Шуменско плато“ на поляната да Информационния център на Паметник „Създатели на българската държава“. Извиха се Еньовски хора, които задължително минаваха под Еньовския венец, поставен на централно място. Много от дошлите за празника се снимаха за спомен.
Православната църква чества на този ден рождението на Св. Йоан Кръстител и често двата празника се преплитат.

Фестивал „Зелени слънца“ за посрещане на Еньовден

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *