Фермерски пазар за чиста храна - Телевизия Шумен
Фермерски пазар за чиста храна

Фермери и занаятчии от региона подредиха пазар в Шумен. Малки производители и творци ще предлагат продукцията си до края на декември.
Вино и плодови сокове, млечни продукти, етерични води и масла, брашна от плодове и билки. Това са само малка част от предлаганите продукти, произведени от малки български ферми. Това е място, където се срещнем с тези, които произвеждат чиста храна.
”Производството на храна е част от нашата национална сигурност. Някой беше казал: Изгубим ли селото, изгубили сме всичко. Ако ние не поддържаме именно това звено… Не можем да разчитаме само на това, което се внася отвън, защото във всеки един момент то може да спре. И за здравето на човека е най-добре да се храни с храна, която си е произведена на неговата територия”, каза Пепа Рашева – организатор на фермерски пазари.
Вълчо Вълчев се грижи за 160 декара овощна градина и още 300 с розови насаждения в добричкото село Славеево. Казва, че е трудоемка и понякога неблагодарна работа, но в нея влага сърце. Най-голям проблем среща с наемането квалифицирани работници.
“В България е трудно в момента. Както всяка една стока е сложно с пазарите в момента и на маслото и всичко друго останало, което се произвежда, както и лавандула и всичко етерично”, каза Вълчо Вълчев.
На един от щандовете е подредена продукцията на малко стопанство от шуменското село Панайот Волов. Все още звучащи екзотично брашна и масла от бял трън, орех и арония и гордостта на производителката – брашното от шипки.
”В семката е маслото и витамин Ц и всички полезни съставки са най-вече концентрирани в семката, а ние няма как да я изядем, ако пием чай. Това беше идеята ми от много години, да смеля цялата шипка в семката и да стане пълнозърнесто брашно. Прекрасен вкус е с мед, ако се смеси, а може и в кисело мляко, в смути”, разказа Десислава Кунева – производител.
В следващите 25 дни в района на театъра ще останат шатрите на фермери, предлагащи чиста и проверена храна и занаятчии, които творят красота с ръцете си.

Коледен базар в детска градина “Дружба”

Коледна изложба-базар в университета

Шумен посреща коледно-новогодишните празници с ледена пързалка, коледен базар и забавления за малки и големи

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *