Глад за работници - Телевизия Шумен

Повече от 205 хиляди работници ще търси бизнесът през тази година. Според Агенцията по заетостта това е с над 6 процента повече от 2022-ра. В Шуменска област работодателите ще имат най-голяма нужда от машинни оператори, лекари и шивачи. Шофьор, учител и медицинска сестра продължават да заемат челното място сред търсените специалисти.
Пред последните години интересът към учителската професия нараства най-вече заради повишените заплати в системата. Въпреки това Агенцията по заетостта продължава да отчита глад за педагози.
“Ние живеем в град, в който има Шуменски университет, който навремето се е наричал Висш педагогически институт. И много ми се ще да има координация между отделните институции, защото мисля, че в нашия град най-лесно би могъл да бъде преодолян този проблем, ако той съществува. Да се създаде банка кадри от Шуменския университет, които да могат покриват временните отсъствия на учителите в училищата”, каза Валентина Тодорова, директор на Средно училище „Йоан Екзарх Български“.
В Шуменска област съществува дисбаланс между търсенето от страна на работодателите и профилът на регистрираните безработни. Затова и Агенцията по заетостта организира ежегодни обучение за преквалификация.
“Най-търсената работна ръка това са машинни оператори, шивачи. Знаем, че дефицитът на медицински персонал и лекари е в цялата страна, да не кажа и в рамките на световно ниво, така е и при нас”, обобщи Лили Петрова, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Шумен.
Особено сериозни кадрови проблеми имат в общинските и държавните болници. Там работата е много, а заплащането – ниско. Щастливо изключение прави кардиологичното отделение в Шумен, което се радва на трима млади специализанти. За д-р Младен Гургуров медицината е сбъдната детска мечта.
“Това е много обширна наука, която цял живот няма да му стигне на човек да я изучи цялата. Това е един непрестанен процес и имам голямо желание да се развивам в тази област. Точно заради кадровата криза един лекар понякога трябва да работи като за двама, като за трима, при което много пациенти се чувстват недооценени. Но на практика всъщност лекарят полага огромни усилия, за да може да обърне внимание на всеки един пациент”, каза д-р Младен Гургуров.
В близките 3 до 5 години ще се търсят около 123 хиляди висшисти и почти 150 хиляди специалисти със средно образование.

Над 73 000 са работещите в Шуменско

Агенцията по заетостта отново проучва кадровите потребности на работодателите

2021 година – трудна за бизнеса

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *