Готов е Центърът за мъже с умствена изостаналост - Телевизия Шумен
Готов е центърът за мъже с умствена изостаналост

Приключи изграждането на Центъра за мъже с умствена изостаналост край село Лозево. Очаква се от април да започне и настаняването на нуждаещите се от услугата.
Двете нови сгради на Центъра за мъже с умствена изостаналост край село Лозево са готови. В тях ще бъдат настанени 30 души, които се нуждаят от специализирани грижи. Потребителите ще разполагат и с помещения за ежедневни дейности, за общи занимания, кухни и бани.
„Всичко е идеално и невероятно, за което благодаря на цялото ново ръководство и на изпълнителя, защото беше затлачена работата. Няма да ви кажа дали по обективни или субективни причини, но слаба Богу и на вас, нещата станаха, за което ви благодаря!“, каза Жельо Желев – директор на Дома за лица с умствена изостаналост.
„Това което липсва тук е, на този етап е грижата и топлотата, което ние тепърва ще осигуряваме и ще даваме на хората, които имат необходимост от това“, каза Светослава Хайнова – зам.-кмет „Социална политика и здравеопазване“.
На заключителна пресконференция в общината кметът и част от екипа му подчертаха плюсовете от проекта, който ще подобри качеството на социалната услуга.
„Радвам се, че успяхме да приключим този проект, тъй като в момента, в който поехме управлението на общинска администрация Шумен, проектът беше изостанал, но в крайна сметка успяхме да постигнем няколко цели – да довършим проекта, да запазим услугата, която имаше нашата община. Да създадем условия, в които да бъдат настанени нуждаещите се от тази услуга в съвременни условия и нещо, което успяхме да постигнем, запазвайки услугата, тя е държавно делегирана, което е от съществено значение за всички нас“, каза проф. Христо Христов – кмет на община Шумен.
От април ще започне работа и екипът на Центъра, който ще включва ръководител, специалисти по социални дейности, трудови терапевти, медицински специалисти, санитари и шофьор.
„През месец април ще стартираме настаняването на потребителите в тези центрове. Ще бъдат настанени със заповед на директора на социално подпомагане, ще сезираме и Агенцията за Социално подпомагане в Шумен, която ще направи своите стъпки за закриване на услугата, която към момента действа. Държа да подчертая – тази услуга ще бъде закрита едва тогава, когато и последният потребител бъде настанен в новите центрове“, каза Светослава Хайнова.
Изграждането отне близо 4 години е на стойност близо 1 060 000 лв. европейско и национално финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Вложени са и допълнително 344 000 лева от Община Шумен.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *