“Говореща” пейка разказва за Златния век - Телевизия Шумен
“Говореща” пейка разказва за Златния век

“Говореща” пейка разказва за славното българско минало. Тя е монтирана в Детския отдел на шуменската библиотека. Изработена е по проект “Азбуки – светът около нас” на Сдружение „Велики Преслав – история на цял един народ“. В него участват деца и незрящи от Центъра за рехабилитация и интеграция.
Пиеса, стихове и есета, посветени на Златния век и трите стари столици са част от репертоара на “говореща” пейка, която учи на родолюбие.

 

„От таблото може всеки един, сядайки на тази пейка, да си избере това, което иска да слуша. Характерното е, че има QR код и с този QR код имаме превод на английски. Туристите могат да изгледат цялата постановка, която е около 15 минути“, разказа доц. Марияна Тодорова – ръководител на проекта.
Сценарият и режисурата са дело на незрящи, а актьорите са ученици. Незрящи от Шумен изпълняват и творби на деца, наградени в конкурса „Велики Преслав – история на цял един народ“.
„По този начин да въведем възпитателната цел на подрастващото поколение, да покажем как и незрящи хора успяват да се справят в един успешен проект“, допълни доц. Марияна Тодорова.
“Говорещата” пейка е изработена в помощ на незрящите, но те решили да я дарят на библиотеката. За да могат повече деца да се запознаят с българската история по интересен и достъпен начин.

Нощ в библиотеката в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *