Хор “Родни звуци” на 125 години - Телевизия Шумен

125 години творчески живот отбелязва хор “Родни звуци”. В програмата на честването са концерти и кръгла маса.
С поднасяне на цветя пред паметната плоча на Андрейковото училище започна отбелязването на 125-та годишнината от основаването на хор “Родни звуци”. Истински разцвет формацията преживява, когато неин диригент е професор Венета Вичева.
“Аз не съм шуменец, но винаги съм се впечатлявал от отношението на шуменската общественост към хор “Родни звуци”. Като студент на професор Венета Вичева останах с впечатлението, че това е една от емблемите на града. Впоследствие, когато именувахме залата на общината на нейно име останах впечатлен от вниманието и отношението на обществеността на град Шумен и Общинския съвет към мероприятието”, каза диригентът доц. Николай Андриянов.
От десетилетия дом на хор “Родни звуци” е читалище “Добри Войников 1856”.
“Чувствата са празнични основно, но изпитваме и почит, и уважение към създателите на хора. Към ония, които неуморно са се трудили, без условията, които ние имаме. Радвам се, че толкова хора се събрахме – бивши и настоящи хористи. Имаме и гости от Свищов, от първия български хор”, разказа Детелина Палазова, секретар на НЧ “Добри Войников 1856”.
Отбелязването на празничната годишнина включва два концерта на хора, единият от които в храма “Свето Възнесение Христово” и кръгла маса, посветена на историята му.

Откриват Международните хорови празници

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *