Художниците честват професионален празник - Телевизия Шумен
Художниците честват професионален празник

На 18 октомври българските художници честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Лилия Вълкова и операторът Добромир Дочев ни срещат с младия художник Емил Павлов.
Емил Павлов искал да стане художник още от малко дете. Категоричен е, че талантът в тази професия е важен, но той трябва да се развива и е нужен много труд. Може да го вдъхнови всичко.
“Най-обикновени чувства, емоции, хора. Като цяло събития от ежедневието. Вдъхновението е нещо, което е неизменна част от нас, съпътства ни навсякъде, просто трябва да имаме очи и сетива за заобикалящата ни среда”, казва художникът Емил Павлов.
За първа година е педагог. Обучава възпитаници на Средно училище “Панайот Волов”.
“Искам да ги вдъхновявам. Искам да възприемат изкуството като част от своето ежедневие. Да го направят като част от своята култура, да го превърнат в част от своята култура и да не се чувстват дискомфортно, когато създават. Стремя се да ги вдъхновявам да създават”, описва любовта си към изкуството младият художник.
Емил Павлов обучава да рисуват не само деца, но и възрастни в артшкола в Шумен. Той е част от творческия екип, с който работи организаторът Мария Жекова.
“Всеки има интересен характер, смея да твърдя, и не мога да определя като труден човекът на изкуството. По-скоро като интересен”, казва Мария Жекова.
Денят на художниците в България се отбелязва от 1993 година.

Гостуваща изложба в шуменската галерия

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *