Издават се над 15 000 зелени сертификата на час - Телевизия Шумен
Агенцията по заетостта отново проучва кадровите потребности на работодателите

Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, предизвика злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу Националната здравна информационна система. Това съобщиха от “Информационно обслужване” АД.
В рамките на 24 часа към портала е насочено огромно количество трафик. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.
“Информационно обслужване” АД има специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции, които позволяват да продължи издаването на зелени сертификати, въпреки известни забавяния.
В първите часове след оповестяването на мерките на 20.10.2021 г. са издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000. До 15.00 днес са изтеглени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час.
Източниците на зловредния трафик, който се опитва да наруши нормалното функциониране на системата, са заразени компютри и Интернет свързани устройства по целия свят: Русия, САЩ, Бразилия, Украйна, Индонезия, Обединеното Кралство, Тайланд, Китай.


От адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата.
Екипите на “Информационно обслужване” АД продължават да работят активно и поднася своите извинения на всички медицински лица и граждани, които имат затруднения със системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *