Изложба, посветена на Мустафа Ататюрк - Телевизия Шумен

Изложба ”Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София” бе открита в Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”. Експозицията проследява с документи и писма престоя на големия турски държавник в България.
Мустафа Кемал пребивава като военен аташе в България 15 месеца. Oт октомври 1913 до февруари 1915 година и се връща в Истанбул преди включването на Турция в Първата световна война.
„Основните материали са предимно от турските архиви или от Централния държавен архив и включват 20 документа, които са подбрани от 100 такива, има и 4 снимки, които представят епохата и духа на София”, каза Мариана Филипова, Държавен архив – Шумен.
По време на престоя си Мустафа Ататюрк посещава често Военния клуб в София и проявява жив интерес към живота в нашата страна. Завързва и много лични приятелства.
„Той успява да опознае и обикне България и той е създателят и радетелят на турско-българските отношения. Освен това той взема много от българската държава, когато застава начело на модерната турска държава, той въвежда много от това, което е видял в България”, разказа Мариана Филипова.
В изложбата са включени и писма до Александър Стамболийски след престоя на Ататюрк в България, в които той ратува за поддържане на добрите отношения между двете държави.

Изложба за незрящи в музея

Изложба за дните на Ататюрк в София

Изложба на Орхан Исмаил

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *