Изложба с обкови на икони - Телевизия Шумен
Изложба с обкови на икони

Изложба с обкови на икони отвори врати в читалище “Стилиян Чилингиров”. Автор е Димитър Димитров.
Той е е военен пенсионер, а през 2000 година преживява труден момент, който го кара да се обърне към православната вяра. Тогава се запознава и с покойния вече професор Тотю Тотев.
“Чрез него тръгнахме в Северна Македония, Палестина, Израел, Египет, Йордания по стъпките на Исус Христос. В тези държави си купувах икони и когато се върнех се чудех по какъв начин иконата да изпъкне, да стане примамлива за окото. По този начин започнах да ги работя иконите”, каза Димитър Димитров.
Първите обкови са били от ламарина, а след това Димитър е започнал да работи с месинг, мед и сребро. Мотивите на обковите спазват православния канон.
“Имам камера и който манастир отида, заснимам, а повечето ги и за запомням. След това ги прерисувам на метала, правя си инструмент и почвам да чукам. В гаража ги работя”, каза Димитър Димитров.
Изложбата е част от проявите на читалище “Стилиян Чилингиров”, посветени на 60-годишнината от основаването на духовното средище.
”С тази изложба започват изявите, посветени на 60-та годишнина на читалището. Утре на 17 октомври ще имаме среща на поколенията, а на 20 октомври ще е тържествения концерт”, каза Севдалина Георгиева, председател на НЧ “Стилиян Чилингиров”.
В концерта ще се включат всички състави на читалището, а духовият оркестър “Михаил Биков” е подготвил специална програма.

Юбилейна изложба на Алиса Торосян

Изложба на Румен Михайлов в Шумен

Вечер на унгарската музика

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *