Извънредна сесия заради бюджета - Телевизия Шумен
Извънредна сесия заради бюджета

Извънредна сесия във връзка с актуализацията на бюджета ще се проведе на 1 декември. Това решиха общинските съветници, които на редовното си заседание днес не приеха предложените промени в бюджета. Без актуализация работещите в общинските структури остават без заплати, а някои големи инфраструктурни проекти ще бъдат замразени, предупреди кметът Любомир Христов.
Без решение остана предложената актуализация на общинския бюджет. Исканите от администрацията промени не събраха нужната подкрепа и така разплащането на редица разходи се оказа блокирано. Основните критици на предложената актуализация бяха съветниците от БСП. Те заявиха, че нямат никаква яснота относно изпълнението на бюджета.
„На комисии многократно гласувахме против, давахме заявки, че има проблеми. До момента, до ден днешен никой не седна да поговори с нас защо. А ние отправяме изключително основателни критики и коментари. Дори усетихме и доза ирония от страна на администрацията в комисиите – каквото те предложат – това ще приемем. Приключиха тези времена“, каза Данаил Данчев – председател на групата на БСП.
Без актуализация на бюджета обаче има сериозен риск служителите на общинските предприятия да останат без заплати. Това засяга и предприятието по чистота, като само там са застрашени възнагражденията на 150 души. Което пък изправя града пред криза с боклука.
„Общинските предприятия, не всички, но част от тях ще останат без заплати. Някои все още имат собствени приходи, имат средства, за да могат да осигурят заплати за служителите си. Големите проекти, които са в момента в ход и се работи по тях, някои от тях ще трябва да ги замразим, защото няма как да платим за това, което са свършили“, каза Любомир Христов – кмет на община Шумен.
Заради сериозния проблем, кметът покани председателите на групите на консултации. Беше решено съветниците да се съберат отново на извънредна сесия с една точка – актуализацията на бюджета.
„Надявам се, че на следващата сесия разумът ще надделее над политическото его и ще бъде актуализиран бюджетът“, каза още Любомир Христов.
Сесията е насрочена за идния четвъртък – 1 декември.

22 точки за сесията на Общински съвет

Обсъждане на касовото изпълнение на бюджета на Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *