Кметът Любомир Христов посрещна посланика на Азербайджан - Телевизия Шумен
Кметът Любомир Христов посрещна посланика на Азербайджан

Работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в София Негово превъзходителство г-н Хюсеин Хюсеинов проведе кметът на община Шумен Любомир Христов. По-рано днес двамата обсъдиха възможностите за партньорство в различни сфери. Те посочиха, че Азербайджан и България са страни с дълбоки исторически корени, с динамично икономическо развитие и от взаимен интерес е двустранното сътрудничество, в това число и между регионите, да продължи. В срещата участваха и заместник-кметовете Светлана Маркова, Росица Антонова и Татяна Костова.
Любомир Христов запозна госта с богатото културно-историческо наследство на Шуменския край. Той представи икономическия профил на общината, възможностите за развитие на бизнес в района, условията, които предоставя Индустриалният парк, и отправи покана към инвеститорите от Азербайджан.
По думите на Негово превъзходителство г-н Хюсеин Хюсеинов Азербайджан познава България с разнообразна продукция, но страната е заинтересована от по-активно развитие на икономическото сътрудничество в бъдеще. През втората половина на тази година е предвидено посещение на български предприемачи в Баку. Той припомни, че в близост до столицата на Азербайджан е изградена Свободна икономическа зона, която може да даде шанс за представяне на българските производители особено в областта на земеделието и селското стопанство. „И нещо много важно, оттам те биха могли да намерят път и към пазарите на Средна Азия“, коментира още посланик Хюсеинов.
Двамата припомниха традиционно добрите отношения между двете страни. Те изразиха готовност да продължат контактите и да съдействат с предоставяне на необходимата информация за участие на местния бизнес в двустранни търговски изложения и форуми.
Кметът Любомир Христов подари на посланик Хюсеинов сувенир с изображение на културно-исторически забележителности от Шумен и алманах, който представя индустрията в района.
По-късно Негово превъзходителство г-н Хюсеин Хюсеинов разговаря и с председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова. По време на срещата посланик Хюсеинов благодари още веднъж за гостоприемството. Той припомни, че през 2022-ра се навършват 30 години от началото на дипломатическите отношения между България и Република Азербайджан и през месец юни годишнината ще бъде отбелязана с различни културни събития в Баку.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *