Кметът разговаря с посланика на Китай - Телевизия Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов и Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн – извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете страни в областта на транспортната инфраструктура.

От години между България и Китай се коментира евентуално партньорство при изграждането на важни пътно-транспортни обекти. Двамата се съгласиха, че Шумен би могъл да се включи в бъдещи съвместни проекти поради ключовата си локация в тази част на страната.

На срещата с китайската делегация, която втори ден е на посещение в Шумен, присъстваха заместник-кметовете Татяна Костова, Росица Антонова, Светлана Маркова, Боян Тодоров и Найден Косев, както и Ян Тиен – началник на отдел „Образование“ и Ма Ци – старши експерт в отдел „Политика“ в посолството на Китай у нас.

„Подобряване на условията за икономическо и индустриално развитие на района беше един от основните приоритети в осемгодишното управление на нашия екип“, каза Христов. 28 фирми към момента имат интерес да развиват своята дейност на терена на Индустриалния парк, като близо половината вече работят. „Инвестиции се правят и в другите промишлени зони на града и ще се радваме, ако и китайските работодатели прояви такъв интерес“, допълни кметът.

Посланикът на Китай Дун Сяодзюн се ангажира да представи възможностите за бизнес в района. Той припомни също, че България е втората в света държава, която признава и установява дипломатически отношения с Китай. По думите му, за това сътрудничество много полезни могат да бъдат и отношенията с побратимените градове.

„През първия мандат направихме опит да възстановим връзките си с китайски град Джънджоу и посрещнахме гости оттам. Планирахме и ответно посещение, но пандемията осуети намерението ни. Добре би било  в бъдеще тези контакти да продължат“, пожела Христов.

След срещата китайският посланик разгледа още „Шуменската крепост“, паметника „Създатели на българската държава“, Индустриалния парк и НИАР „Мадара“.

 

Китайският посланик на визита в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *