Концерт на Симфониета - Шумен - Телевизия Шумен

Концерт с творби на Сергей Прокофиев и Франц Шуберт ще изпълни Симфониета-Шумен. Солист е Анна Фурнаджиева – цигулка, а на диригентския пулт ще застане Димитър Косев- главен диригент на Русенската опера.
Димитър Косев е най-младият главен диригент на опера у нас. Учил е и специализирал във Виена, работил е с различни оркестри в Европа. Всяка среща с публиката за него е като първа и е неповторимо изживяване.
“Усещането да застанеш пред хора, които не познаваш винаги е много приятно. Никога не съм бил в Шумен, никога не съм дирижирал Симфониета. С много добри впечатления съм, работят прекрасно и се надявам да не е последен концерт! Програмата е избрана от мен и солистката Ана Фурнаджиева. Симфония пета на Шуберт и Прокофиев втори концерт за цигулка, който е едно голямо предизвикателство за всички ни”, каза Маестро Димитър Косев.
Младият диригент започва кариерата си като рок музикант. Бил е барабанист, пианист и басист. Има участия в няколко групи и днес често съчетава изявите си в двата жанра. Дирижирал е спектакли с групите “Диана Експрес”, “Сигнал”, “Тумбарино” и дори на световноизвестните “Accept”.
“Аccept заснеха свое концертно DVD заедно с мен като диригент и Пловдивската филхармония преди няколко години. Това определено беше най-очакваният ми момент, нещото, за което се борех години: този телефонен разговор, в който ме поканиха да бъда диригент на този спектакъл на западна, световноизвестна група. Да бъда един от тези, които са дирижирали световен рокендрол”, разказа диригентът за вълнуващите моменти от творческата си автобиография.
Концертът е на 23 февруари, от 18:35 часа в зала “Професор Венета Вичева”.

Маестро Димитър Косев с дебют на шуменска сцена

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *