Концерт за 120-годишнината от рождението на композитора Веселин Стоянов - Телевизия Шумен
Symphony poster - dark

С изпълнение на Концерт за пиано и оркестър № 3 от Веселин Стоянов Симфониета – Шумен ще отбележи сто и двадесет години от рождението на композитора, родом от Шумен. На пианото ще солира младата и талантлива пианистка Дарина Дикова, студентка от класа на проф. д-р Борислава Танева. В програмата ще бъде изпълнена и Сюита № 1, опус 43 от Пьотър Илич Чайковски, под диригентството на маестро Григор Паликаров, който за първи път гостува на шуменската сцена. Части от сюитата са изпълнявани в България за последно през декември 1953 г. със Софийска филхармония.
Концертът е в четвъртък, 1 декември, от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“.

Диригентът Григор Паликаров е роден през 1971 г. в гр. Пловдив. През 1990 г. завършва НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив със специалност пиано с пълен отличен успех и златна значка, а по-късно и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. проф. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе; композиция при проф. Д. Тъпков, пиано – при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция в рамките на два летни курса в Австрия при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и сценично изкуство. Дебютира на оперна сцена като студент на 22 години, когато дирижира “Риголето” в оперните театри на Плевен и Стара Загора.
Проф. д-р Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната. Сред поредицата диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали. Редовно осъществява и множество гастроли в чужбина. Наред с диригентската си дейност Григор Паликаров концертира като пианист и композира (автор е на хорова, оркестрова и камерна музика). За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица национални и международни награди.
От януари 2000 г. до април 2019 г. маестро Паликаров е щатен диригент в Софийска опера и балет, а репертоарът му включва повече от 60 оперни и балетни заглавия. От сезон 2005/2006 г. той е главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество “Маестро Г. Атанасов” – гр. Пазарджик. В момента е професор по оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“, където преди това успешно защитава докторска степен по музика през 2017 г. и доцентура през април 2019 г. В рамките на два мандата е бил председател на “Менса”– България – клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *