КПКОНПИ проверява търга за къща Кулиянови - Телевизия Шумен

Общинските съветници от Комисията за установяване на конфликт на интереси препратиха сигнал за продажбата на общинската част от къща Кулиянови по компетенция до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Къщата бе продадена на търг на частна фирма, съдружници в която са общинските съветници от “Кауза Шумен” Данаил Данчев и Веселин Пенчев.
КПКОНПИ ще проверява нарушен ли е закона за това, че общинските съветници Данаил Данчев и Веселин Пенчев участват във фирмата, спечелила търга за продажбата на общинската част от къща Кулиянови, която е със статут на паметник на културата от местно значение. Решение за това взеха членовете на комисията по установяване на конфликт на интереси към Общинския съвет, които разгледаха въпроса по сигнал на Петър Петров.
“Ние като общински съветници, както каза и г-н Павлов, сме длъжни да опазваме и съхраним общинското имущество особено, когато то представлява историческа ценност за нашия град. Тези паметници на културата за мен трябва да бъдат възстановявани и използвани за привличане на туристи, затова бях силно притеснен, че общински съветници могат да бъдат замесени в подобна сделка и реших да сезирам комисията”, заяви общинският съветник Петър Петров.
Оказва се обаче, че местните парламентаристи нямат законови компетенции да се произнесат по сигнала.
“Сигналът е насочен срещу общински съветници, не е в нашата компетентност да извършим проверка, дори и да има някакво нарушение или да няма, ние няма как да бъдем нито органът, който ще се произнесе по това дали има конфликт на интереси, или дали сме органът, който няма да разглежда нещата”, разясни Ивайло Илиев, пресдедателя на Комисията за установяване на конфликт на интереси към Общинския съвет – Шумен.
Веселин Пенчев, който е член на комисията, не участва в гласуването по сигнала, като напусна залата при разглеждането на точката, отказа и коментар пред медиите по темата. По време на днешното заседание бе взето и решение за препращане до националната комисия и на сигнал срещу общинския съветник Янко Янков за това, че негова фирма изпълнява търговска дейност в обект на “Общински жилища и имоти” на територията на Кооперативния пазар.

 

Продадоха къща Кулиянови

Продават общинската част от къща Кулиянови

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *