Любовни арии и дуети на шуменска сцена - Телевизия Шумен

В продължение на празничното настроение и с пожелания за година, изпълнена с много любов, красиви и споделени чувства, Симфониета – Шумен е подготвила за своята публика едно вълшебство, наречено „Магията любов“. Концертът, под диригентството на Любомир Денев-син, включва любими арии и дуети от популярни опери и оперети – „Момичето от златния Запад“, „Русалка“, „Травиата“, „Бохеми“, „Прилепът“, „Принцесата на цирка“ и др. Гост-солисти са сопраното Симона Кодева и тенорът Момчил Караиванов. Концертът е на 13 януари (петък), от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.
Симона Кодева е родена на в гр. Бургас. През 2004 г. завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, магистърска степен, специалност класическо пеене в класа на проф. Благовеста Карнобатлова – Добрева. През 2003 г. специализира в лятната международна академия Прага – Виена – Будапеща в класа на проф. Надежда Книпова, а през октомври 2004 г. специализира в Академията за млади оперни певци „Борис Христов“ в Рим при Мирела Паруто. Участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска /2005 г./, Христина Ангелакова /2007 г./ и Елена Филипова /2011, 2012 г./. През юни 2006 г. дебютира на сцената на Софийската национална опера в ролята на Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта“ на В. А. Моцарт. Носител е на редица престижни награди от академични, национални и международни конкурси. Изявява се с особен успех на театралните сцени у нас и в чужбина. Репертоарът й включва редица роли от оперни и оперетни заглавия. От сезон 2021/2022 Симона Кодева е солист на Държавна опера – Стара Загора.
В периода 1998-2002 г. Момчил Караиванов изучава оперно пеене в Нов български университет в класа на Калуди Калудов. През 2009 г. се премества в Италия, където се обучава при известния Maestro Sergio Oliva, диригент от Tetro dell’opera di Roma и преподавател в Accademia Musicale Privata di Roma. Участва също и в майсторски клас на Райна Кабаиванска.
През 2002 г. дебютира в ролята на Алфред от „Травиата” на сцената на ОФД Стара Загора в постановката на Нина Найденова с диригента Божидар Бонев. Следва ангажимент в Софийска опера в ролята на Еней от „Дидона и Еней” с диригент Борис Спасов. Момчил Караиванов се изявява в ролите на: Каварадоси от „Тоска” (Австрия, Германия, Италия); Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” (Театро Флаиано в Рим и на престижния летен фестивал Дзафферана Етнеа в Сицилия); Измаел от „Набуко” в Софийска опера и в множество спектакли в продължение на два сезона, Ринучо от „Джани Скики”; Херцогът на Мантова от „Риголето”; Неморино от „Любовен еликсир”; Понг от „Турандот” в Русе и др. От месец юли 2009 г. е гост-солист в ежегодния оперен фестивал в Кимзе, Германия. От 2011 г. участва като гост-солист в постановките на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново. В момента Момчил Караиванов е солист на Държавна опера – Пловдив.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *