Масова венчавка в с. Мараш - Телевизия Шумен
Масова венчавка в село Мараш

Масова венчавка събра десетки хора в село Мараш. И гости и младоженци се премениха в народни носии.
Пет двойки се врекоха във вярност в църквата, а празникът премина изцяло по стар български обичай. Сред нововенчаните беше и кметът на селото Красимира Минкова, която със съпруга си има 38 години съвместен живот но само в граждански брак.
„Тъй като си мислех, че младите ще бъдат по-заинтересовани за това събитие, но се оказа, че само две по-млади семейства, които са 30 + проявиха интерес. Оттук нататък ние трябваше да попълним – 40+,50+, но си мисля, че за това събитие не са важни годините, важно е хъсът, важна е идеята, важна е целта“, каза Красимира Минкова, кмет на с. Мараш.
Оказа се, че никак не е лесна подготовката на сватба по старобългарските традиции.
„За по-скъпото – не знам, защото сега не съм организирала сватба, но иначе е много трудно, наистина е много трудно. Намирането на носии, направата на там където ще се черпи, това най-много, защото носиите са стари вече ги няма, накъсани, изцапани“, разказа Ивелина Байчева.
И пак по традиция сватбарите се отправиха към мястото за голяма веселба, където всички се наредиха на трапезата. Макар не като в приказките, където яли и пили три дни и три нощи, нашите герои много се забавляваха.

Седем сватби в Шумен на 22 02 2022

Смядово подарява тържество за празнуващите златна сватба

Обновиха ритуалната зала на Паметника

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *