Младежи пишат иновативна Стратегия за развитие - Телевизия Шумен

Стратегия за развитие на младите хора разработват младежки организации в партньорство с експерти и с подкрепата на Община Шумен. Проект „Младежки активисти за промяна“ е на Фондация „Подобри“.

“Огромна част от общините в България изобщо нямат такива стратегии. В същото време натрупаният ни опит показва как в чужбина ги използват като инструмент, който обединява младежкия сектор, въвлича младите хора и задава посока и визия за работа”, посочи Петър Бодуров, председател на фондация “Подобри”.

Стратегията ще бъде изработена от младите хора в Шумен, базирайки се на техните нужди. Това ще им даде възможност да вземат решения, да са активни, а след това самите те да имат отговроността Стратегията да бъде изпълнена и надградена. Работна група ще проведе допитване сред младите хора, за да бъдат откроени техните нужди,  идеи и проблеми. Основен партньор е Общинският младежки съвет.

“Ще се опитаме да бъдем активни партньори, да привличаме все повече младежи, които искат да канализират своите идеи и да дадат своята експертиза в различни направления и да подпомогнат изготвянето на този документ”, каза Моника Стефанова, председател на Общински младежки съвет.

 

Като консултант по проекта ще се включи и Стефан Георгиев, социолог и политолог, който от години работи с млади хора в България и Европа.

“Има нужди на младите хора, които не са толкова очевидни, а когато опре до младежки политики България е доста назад. В този проект се залага на подход, който е доста иновативен. Целта ни е тази Стратегия да се изпълни със смисъл за самите млади хора, да ги въвлечем от самото начало до финала. Община Шумен е сред малкото, които идентифицират реална нужда да се обърне внимание на потребностите на младите хора на местно ниво”, каза Стефан Георгиев и посочи, че мисията на проекта е младите хора да се формират като пълноценни граждани.

 

Реализирането на идеите ще подкрепи Община Шумен.

“Мисля, че успяхме да покажем на младите хора, че те могат да използват с пълна свобода всички ресурси – и инфраструктура, и бюджетните ресурси и експертните ресурси на Община Шумен, за да могат да развиват и реализират идеите си. Нашето убеждение е, че ние трябва да работим с младежите, а не да работим за младежите. Стратегия, изготвена от администрация или от чиновници не е Стратегия. С тях трябва да се прави. Те трябва да кажат кое е важното, те трябва да трасират пътеката, по която да се върви, а ние да осигуряваме ресурсите за реализация”, подчерта ам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

Работата по Стратегията ще продължи през следващите няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *