Модерно светлинно шоу в Шумен - Телевизия Шумен
Модерно светлинно шоу в Шумен

Модерна арт инсталация е подредена в центъра на Шумен. Лазерното шоу е подарък за Деня на Шумен – 11 май от побратимения унгарски град Дебрецен.
“Много се радвам, че точно днес откриваме тази изложба, защото това е сътрудничество между България и Унгария и показва много добрите взаимоотношения между двете страни и между двете общини”, каза Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист – Унгарски културен център в София.
“Това е една чудесна възможност да покажем от близо на хората какво представлява изкуството и много се надявам шуменци, когато се разхождат на тази прекрасна улица да спрат за момент и да се насладят на чудото, което представят нашите артисти”, Ищван Пушкаш, зам. -кмет на град Дебрецен.
Инсталацията ще работи от 17 часа до 1 след полунощ. Най-добре тя може да бъде разгледана в тъмните часове. Статуята е на Чела Силади, композирана от стъкло и бетон в една органична-геометрична форма, която оживява с лазерните светлини на Томаш Херцег. Инсталацията ще бъде представена само на три места в света по повод 220 години от рождението на унгарския революционер Лайош Кошут и едното от тях е в Шумен, където героят е живял.
“Подкрепата за общо развитие на европейските ценности е нашето бъдеще и тази светлинна инсталация ни дава един малък повод, минавайки покрай нея, да се замислим за това единно бъдеще, без което нашите народи не могат”, посочи Найден Косев, зам.-кмет на Шумен
Светлинният спектакъл ще гостува на Шумен до 29 май.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *