Надпревара по краснопис - Телевизия Шумен
Надпревара по краснопис

160 деца от Шуменска област взеха участие в състезанието “Правопис и краснопис”, което се провежда за пета поредна година в Деня на Шумен. За първи път надпреварата от общоградска прераста в областна. Амбицията на инициаторите, II основно училище “Д-р Петър Берон”, е състезанието да стане национално.
В състезанието взеха участие деца от първи и втори клас, които бяха разпределени в 20 отбора. Дениз е ученик в СУ “ Д-р Петър Перон” в село Хитрино и е билингвист – говори и български и турски език.
„Защото искам да победя и да зарадвам мама и тати. Коя ти е любимата буква? Д, защото моето име е Дениз, с Д. Имаше ли буква, която трудно се научи да изписваш? Да, В“, каза Дениз Сезгин, ученик в 1 клас в СУ “ Д-р Петър Перон”- с. Хитрино.
В надпреварата за правилно и красиво писане на български език освен градските училища се представиха и школа и от Смядово и Нови пазар.
„Трябва да ви кажа, че на последното състезание, което проверявахме, бяхме впечатлени от високото равнище и на правописа и на краснописа. Имаше представители, ако не се лъжа на СУ “Сава Доброплодни”, които всички пишеха, как да ви кажа, като една машина за красиво писане“, каза проф. Снежана Добрева, председател на журито.
Целта на състезанието не е проверка на знанията, предвидени по учебна програма. Задачите са структурирани така, че да проверят и общата езикова, комуникативна и социокултурна компететност на учениците.
„Нашата идея е, че краснописът е занемарен доста в последно време, откакто навлязоха компютърните технологии специално. Ние, когато бяхме ученици, имахме специални часове за краснопис и това нещо е важно. Не случайно има наука Калиграфия. Важно е освен да пишем вярно, да пишем и красиво“, категоричен е Павел Павлов, директор на II ОУ “Д-р Петър Берон” – Шумен.
Амбицията на учителите е надпреварата, посветена на българската азбука, да прерасте на национално ниво, а участниците да бъдат поне до 5 клас. Състезанието е проведено за първи път през 2016 година по инициатива на екипа на II ОУ “Д-р Петър Берон”. Провежда се със съдействието на Община Шумен и Шуменски университет “ Еп. Константин Преславски”.

Ученици отбелязаха Деня на Европа

Шуменските ученици най-добри фризьори

Национално състезание „Учим, за да помагаме“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *