Надзирателите готвят национален протест - Телевизия Шумен

Шуменските надзиратели излязоха в подкрепа на колегите си от страната. Служителите на затвори и арести по места протестират заради промяната на работното си време от 24 на 12-часови смени. Напрежение в системата има и заради твърденията на Министерството на правосъдието, че служебното правителство е направило много в местата за лишаване от свобода.
„Цялата реформа, която е извършена от Нова година насам – промяната на работното време от 12 на 24 часа, е уникална реформа за тях и много се гордеят с така направената реформа. Значи, реформа, според мен, не е да смениш на един работник работното време. Има много други неща, които трябва да се променят“, каза Добромир Василев от Синдиката на служителите в затворите.
Според ресорното министерство преминаване от 24 на 12-часови смени е разписано в закона, защото да си на работа цяло денонощие противоречи на основни човешки права.
„При 24 часа дежурство, когато беше, по-дълго време сме със семейството и се отделяме от средата, в която работим“, каза Петьо Петков – надзирател.
„Тогава, когато сме на 24 часа, имаме три свободни дни, които прекарваме в семейна среда със семейството си, а не като дневна и нощна и след това доработка и фактически ние през ден сме на работа. Значи, ние излиза, че сме изкарали повече часове със задържаните, отколкото със собствените си семейства“, каза Добромир Василев.

 

Правосъдното министерство изтъква и факта, че промяната води до икономии от извънреден труд. Надзирателите обаче са категорични, че извънреден труд няма да има изобщо, ако свободните щатни бройки бъдат запълнени. Днес шуменските служители на ареста не протестираха, заради пропуск в организацията, но ще се включат в националния протест, ако такъв бъде насрочен.

Служители по чистотата излязоха на протест

Протест на надзиратели в Разград

Полицаи и надзиратели на протест

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *