Награждават ученици в конкурса „Наследник съм на…” - Телевизия Шумен
военен клуб, дна

Пет ученици от областта, участници в Националния ученически конкурс „Наследник съм на…”, посветен на 110 години от Балканските войни ще бъдат наградени с грамота от заместникминистъра на отбраната. Това ще се случи на 13 март от 10 часа във Военния клуб в Шумен, където ще се проведе награждаването на класираните участници от Шуменска област в Националния ученически конкурс „Наследник съм на…” на регионално ниво.

Отличените ученици, участвали в конкурса със свои проекти исторически есета, свързани с участието на техни предци в Балканските войни, ще получат от министерството на отбраната екземпляри на книга за бойните знамена на Българската армия, на Опълченските дружини и въстаническите чети „За честта и славата на България. Българските бойни знамена”.

Тържественото награждаване ще се проведе под патронажа на областния управител проф. Добромир Добрев, в присъствието на представители на общинските администрации Шумен, Смядово и Каспичан.

Комисия на областно ниво разгледа постъпилите проекти, като отличи първите три в две възрастови групи и класира на първо, второ и трето място.

В първа възрастова група (VVII клас) беше отличен седмокласникът Калоян Николаев, възпитаник на СУ „Панайот Волов” гр. Каспичан.

Във втора възрастова група (VIIIXI клас) на първо място бе класиран проектът на Лидия Асенова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Смядово, на второ – на десетокласничките Йоанна Недева и Персиана Христова, от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия гр. Шумен (ПГСАГ), на трето – Павел Панайотов – ученик в девети клас в ПГСАГ.

Предвижда се награждаването на национално ниво да се проведе на 26 март, който от 1914 г. в българския културноисторически календар се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета. Комисия ще разгледа постъпилите проекти и ще определи откроилите се до 10, чиито автори ще бъдат наградени в тържествена обстановка в Министерството на отбраната.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Министерството на отбраната www.mod.bg в рубриката „110 години Балкански войни” и в медиите. Найдобрите проекти ще намерят място в специално издаден сборник, финансиран от министерството на отбраната.

Националният ученически конкурс „Наследник съм на…” е част от националните чествания на 110 години от Балканските войни и се организира от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие, съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България.

 

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *