Не се планира промяна в структурата на детските ясли - Телевизия Шумен
дете, ясла

Няма да има промяна в структурата на детските ясли. В това увери зам.-председателят на комисията по образование и наука в Народното събрание Елисавета Белобрадова. В Шумен тя се срещна със зам.-кмета по образование и култура проф. Светла Станкова, а след това разговаря и с представители на образователни институции.
Законопроектът за реформа в детските ясли разбуни духовете още, когато беше внесен. По-късно той беше оттеглен, а в момента се разботи по нов, който тепърва ще бъде оповестен и предложен за обществено обсъждане. Накратко, предвижда се да бъде приет стандарт за ранно детско развитие и яслите да преминат от здравното министерство към Министерството на образованието. Това обаче предизвика страховете както на работещите в системата и на синдикатите, така и на родители. Този въпрос беше обсъден и в Шумен.
“Няма да има никаква промяна в отрицателен аспект по отношение на структурите на яслите. Това трябва да бъде ясно, казвам го много ясно и много точно. Какъв е проблемът в България. Ние нямаме, ние сме единствената държава в Европа, която няма приета рамка за ранно детско развитие. Ранното детско развитие е доказано, че етапът на начално, ранно образование всъщност е образованието, в което възвръщаемостта на инвестицията е най-висок”, заяви зам.-председателят на комисията по образование в Народното събрание Елисавета Белобрадова.
Здравното министерство не е принципал на яслите, а второстепенен разпоредител на средствата. Това означава, че на практика няма министерство, през което да се проведат политиките за ранно детско развитие, посочи Белобрадова. И уточни, че единственото министерство разработило такава рамка е това на образованието и науката.
“Организационно, финансово и персонално по отношение на назначения нищо няма да се промени. Освен за по-добро във финансово отношение, когато най-сетне институциите имат своето министерство, което вече ще може да прилага програмите по ранно детско развитие със съответното дофинансиране и доподготовка на хората, които работят в яслите, допълни Елисавета Белобрадова.
Уверението е, че допълнителната подготовка ще е само по желание на работещите. Идеята е университетски преподаватели на място в детските ясли да обучават тези, които искат да повишат квалификацията си.

Среща за проблемите в образованието

Община Шумен подкрепя запазване на самостоятелния статут на яслите

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *