Нов център за лица с умствена изостаналост - Телевизия Шумен
лозево Нов център за лица с умствена изостаналост

Официално стартира изпълнението на проекта за нови центрове за грижа за лица с умствена изостаналост. В Шумен се предвижда изграждане на нова социална услуга, която да замени досегашната на Дома в село Лозево.
По-добро качество на живот на лица с умствена изостаналост и възможност за социално включване са целите на проекта за деинституционализация, който стартира с официална първа копка на зам.-кмета на Шумен д-р Светлана Маркова и директора на Дома в Лозево Жельо Желев. Преди церемонията на пресконференция бяха разяснени подробностите по проекта.
„От 90 потребители, колкото е капацитетът на дома в Лозево, при нас остават 30, тоест два центъра за грижа, за по 15 човека, такива са изискванията, такива са нормите. Двете къщички, така ги наричаме условно, са проектирани за по 15 човека. Във всяка от тях има стаи за по един, за по двама и за по трима. Всяка стая е със санитарен възел, стаите и санитарните възли са съобразени с възможностите и на хора в така нареченото неравностойно положение“, разясни д-р Светлана Маркова.
Новите сгради ще заменят вече старите и неотговарящи на стандартите. За 30-те потребители ще се грижат над 20 служители.
„Ще може да се устроят не всички хора, които в момента са на работа. Даже сме започнали първо етап на съкращаване на част от бройките по щатното разписание. Все още няма точен, как да кажа точен щат, знаем, че ще са около 24 – 26 човека, персонала който ще обгрижва тези хора“, обясни Жельо Желев.
Общата стойност на проекта е близо 1 100 000 лева, а дейностите трябва да приключат до средата на месец декември.

Над 300 възрастни ще получават подкрепа у дома

Закриват домовете за възрастни с увреждания

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *