Нова гора край село Овчарово - Телевизия Шумен
Нова гора край село Овчарово

Нова гора край село Овчарово създават горските служители от Североизточното държавно предприятие (СИДП). След като са засадени млади фиданки през миналата година, сега предстои попълване на местата, където някои от тях са изсъхнали.
На този терен от около 160 дка съществувала орехова градина, създадена през 80-те години на миналия век. Дърветата обаче, останали без грижи през последните години и масово изсъхнали. За това било решено мястото да се поднови с нова гора и са засадени фиданки от цер, дъб и липа.
“В резултат на атмосферните условия, на валежите, които ще паднат за годината, есента правим попълване на всички загуби. Всички млади фиданки, които са изсъхнали поради тези причини, но има и други фактори, ако има по-голяма численост на диви животни примерно, те ги прехапват, затова ние в момента правим това нещо – попълване”, обясни Николай Колев, инженер лесовъд в СИДП-Шумен.
На мястото на увредените стебълца се прави ново гнездо и в него се пускат семена от дъбов жълъд, който по естествен начин пуска коренче и се развива. Това така наречено попълване се прави в продължение на пет години. Но грижите за младата гора продължават и след този период. За да стане хубава гора ще са нужни 20 години. Толкова ще са необходими и за да започне да зеленее склонът над кв. Дивдядово. Преди две години доброволци и горски служители залесиха терена, който беше унищожен при пожар, предизвикан от небрежен човек.

Уроци в гората

Пожар бушува в гората край „Дивдядово“

Изгоряха 300 декара иглолистна гора

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *