Нова програма за енергийна ефективност - Телевизия Шумен
Нова програма за енергийна ефективност

21 европейски програми са приключили през 2021 година, отчетоха от Областния информационен център. Увеличен е и броят на гражданите, потърсили помощ от центъра. Той е 542 души.
Най-голям е интересът на шуменци към програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради. 5 нови проекта са стартирали през 2022 година.
„Област Шумен има 114 проекта, Добрич – 120, Търговище – 79. Като за Шумен тези проекти се равняват на приблизително 15, 8 милиона лева. Това са договорени средства по тези проекти за област Шумен”, разясни Ирена Стефанова, експерт в ОИЦ – Шумен.
До края на тази година са завършени 21 от проектите, стартирали по-рано.
„Одобрени са всички програми от новия програмен период 2021-2027 година. Като някои програми като “Програмата за развитие на регионите” все още няма стартирали процедури, тъй като беше одобрена на 16 декември от Европейската комисия. Тя беше последната одобрена програма”, каза Карен Гарабедян, управител на ОИЦ.
На 20 декември е одобрена програмата за енергийна ефективност на сградите, която може да осигури до 100 процента безвъзмездно финансиране. Документите по програмата ще се приемат през януари. Могат да кандидатстват постройки с най-малко 4 апартамента в тях, проектирани до 1999 година.

Нов управител на ОИЦ-Шумен

Представиха новия програмен период в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *