Новите здравни мерки разделиха шуменци - Телевизия Шумен
Новите здравни мерки разделиха шуменци

От утре влизат в сила новите противоепидемични мерки. Всички дейности на закрито, ще се извършват с наличието на „зелен“ сертификат. Той се издава при завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест до 72 часа, или антигенен тест до 48 часа. „Зелен“ сертификат трябва да имат и медиците.
„Всеки един от лекарите, особено тези, които работят с ковид, личните лекари, които са на първа линия, си задават въпроса: Добре, в момента боледуващи лекари и сестри почти няма, защо? – Защото ние или се ваксинирахме или преболедувахме или и двете. И когато един човек всеки ден поема такива вирусни частици, билиони вероятно, неговата имунна система непрекъснато се бори с тях и се справя. Но по време на епидемия, ако един човек на първа линия с пренатегнат имунитет от различните вируси и бактерии, които той среща в дадено лечебно заведение, се ваксинира, ние се опасяваме, че може да има срив в нашата имунна система. Ние реално все още не можем да осмислим добре тази наредба. Трябва ни време. Освен това сме изненадани от това, че тя е от днес за утре. Нямаше никакво обсъждане и поне някакъв гратисен период. Защото в медицината никога 2+2 не е равно на 4“, каза д-р Стоян Тодоров – ревматолог.
„Зеленият“ сертификат е валиден за всички кина, театри, концерти, фитнес центрове, магазини тип мол и магазини над 300 кв. м., хотелите, басейните.
Часове преди влизането в сила на новите мерки пред ваксинационните пунктове се извиха опашки.
Наша проверка показа, че шуменци са разделени в мнението си относно новите мерки.
Националната информационна система показва, че 62 са новите случаи в Шуменско за изминалите 24 часа. 205 души са ваксинираните през вчерашния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *